31 Aug
31Aug

נגישות באתרי אינטרנט - ובSITE 123 בפרט

"לאנשים עם מוגבלות זכות להשתתפות מלאה ושוויונית בכל תחומי החיים. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות נועדו להבטיח, שיוכלו לממש זכות זו".

זהו ציטוט מאתר משרד המשפטים - המדבר על הנגשת אתרי אינטרנט.  מעבר לכך שזהו לשון החוק, אני חושב שמן הראוי שגם אנשים עם מגבלות כלשהם יוכולו להינות מתכנים הנמצאים באינטרנט.

ראשית אציין שאיני מומחה לנגישות אתרי אינטרנט, ואיני עורך דין, ומאמר זה אינו בגדר הנחיה או קביעה חוקית כזו או אחרת.  אך מצד שני מהיכרותי כמומחה בבנית אתרים בתשתית Site 123 אנסה לשתף אתכם ולתת לכם את הכלים על מנת להנגיש את אתר האינטרנט שלכם.

למה כדאי להנגיש את אתר האינטרנט שלכם?

  1. כדאי להנגיש את אתר האינטרנט שלכם כי בכך תרוויחו מליוני גולשים שלא יוכלו לעשות זאת ללא הנגשת האתר.
  2. כדאי להנגיש את אתר האינטרנט שלכם כי החוק מחייב זאת.
  3. כדאי להנגיש את האתר שלכם ואת המידע באתר שלכם כי זה ערכי, וראוי ושוויוני.

לצערנו ישנם סוגים רבים של מוגבלויות שמונעות מגולשים מסויימים לקבל את המידע באתרכם, חלקם לא רואים טוב, חלקם לא שומעים טוב, לחלק מהם תכנים מהבהבים באתר מפריעים לגלוש, חלקם לא יכולים להפעיל עכבר רגיל וצריכים להעזר באמצעי טכנולוגיים על מנת שיכולו לגלוש בצורה טובה ואחרים צריכים כלי שיתרגם את הטקסט באתר לכתב ברייל

אמצעי הנגשה טכנולגי

מקלדת מונגשת למוגבלי ראיה המתרגם את הטקסט באתר לברייל


ברוב המקרים לגולשים אלו ישנם תוספים בדפדפנים המסייעים להם לצפות בתכנים, בפועל תוספים אלו מותאמים לרוב האתרים אך לא לכולם. וכאן נכנס החוק שמטיל על כל בעלי האתרים להנגיש את המידע (שימו לב - בעלי האתרים מחוייבים בהנגשת האתר שלהם, לא בונה האתרים ולא בעלי התשתית) 

תשתית בניית אתרים הכינו תוסף בסיסי חינמי שעונה על חלק מהדרישות (כאן תוכלו ללמוד איך להוסיף את תוסף הנגישות החינמי בתשתית אתר 123). כאמור, סרגל זה הוא חלקי ולא עונה על כל דרישות הנגישות מבדיקה שלי עם התמיכה של התשתית נאמר שהם פועלים לשדרוג ולהתאימו לכל הדרישות, נכון לכתיבת שורות אלו התוסף עדיין לא מלא. באינטרנט תוכלו למצוא תוספים חינמיים רבים אני משתמש בתוסף של אתר Enable  גם הוא אינו מושלם ואינו גמיש מספיק אך הוא נותן כלים נוספים להנגשה.


האם הוספת סרגל מיוחד מספיקה על מנת להנגיש את האתר ולעמוד בדרישות החוק?

כנראה שלא, ולא תמיד עובד ב100% עם כל הדרישות וכל האתרים. בנוסף, ישנם מספר רמות ותקנים בין לאומיים ותקן ישראלי, את התקן הישראלי תוכלו למצוא כאן במסמך זה תוכלו לראות שהתקן מושפע מגודל הפונט והניגודיות של האות מול הרקע של האות. כאן תוכלו למצוא כלי לבדיקת ניגודיות של פונטים על גבי הרקע (שימו לב שהתוצאה מסבירה באיזה רמת התקן הניגודיות עומדת (לדוגמה פונט גדול ידרוש ניגודיות נמוכה יותר)


מה חשוב מאוד להוסיף באתר מעבר להנגשת המידע ו\או סרגל ההנגשה?

חשוב מאוד להוסיף באתר שלכם הצהרת נגישות, בהצהרה זו יש לציין את הנגישות לאתר הפיזי שלכם קיים (לדוגמה קליניקה, חנות פיזית או משרד שנותן שירות) בנוסף, בהצהרה זו יש לציין את אחראי הנגישות באתר, שאליו יש לפנות אם גולש מסויים אינו מצריך לגשת למידע באתר.

הצהרה זו חשובה מאוד ומאפשרת לתת מענה בעת פניה לאתר גם מגופים התובעים אתרי אינטרנט על חוסר נגישות (יש גם כאלה ) אך חשוב מכך יאפשרו לכם להנגיש את המידע אחרת מהאתר  ללקוח הפוטנציאלי , שוודאי יוקיר לכם את השירות אתם מציעים לו.


מבדיקה שלי , נכון לתאריך 1.10.22 מפתחי תשתית בניית אתרים ממשיכים בכל העת לשפר את התשתית כך שתעמוד בתקנים בצורה מובנית. 

כשיוגדרו פיצ'רים נוספים אעדכן אתכם בפוסט זה, מוזמנים לעקוב


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.